Is een struisvogel gevaarlijk?

AanvalStruisvogelHaanEen struisvogel is over het algemeen ongevaarlijk omdat je de dieren goed kan inschatten. Een vogel kan op je pikken, maar dat is iets wat struisvogels dagelijks 100’en keren doen… Ze pikken vooral op voorwerpen die blinken.  Het pikken is niet gevaarlijk, het voelt aan alsof iemand je even nijpt.

Wat wel gevaarlijk is voor de mens zijn de hanen in de bronstijd. In Europa is dat van maart tot september. Dan verdedigen ze hun territorium, meestal de weide waarin ze vertoeven. Als je je dan in de weide begeeft kan je gevaar lopen omdat ze heel krachtig kunnen stampen met hun poten.

Je blijft dan het best uit de buurt.  Om een ei in de weide te rapen, bestaan er een aantal trukken.  Zo kan je de mannetjes gemakkelijk lokken naar de andere kant van de weide omdat ze hevig staan. Dan kan iemand anders het ei onopgemerkt rapen. Veel struisvogelboeren maken de afspanning van de weide net zo hoog dat ze eronder kunnen rollen als dat nodig zou zijn.  Bij het vluchten voor een haan bijvoorbeeld.

Als je in de vrije natuur aangevallen wordt door zo’n haan is de beste optie om plat op je buik te gaan liggen. De struisvogel kan je dan niet stampen en vaak merkt hij je zelfs niet eens op.

Vrouwtjes zijn over het algemeen ongevaarlijk, behalve als ze (ook in de vrije natuur) hun jongen verdedigen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s